Syren och gullviva

Syrener är inte direkt kända från varken svartkonstböcker eller farmakopéer, men de flesta svenskar har ändå ett känslomässigt förhållande till dem. Deras starka doft omvärver skolavslutning och examen och bär med sig löftet om en lång, härlig sommar.

Syrenen är ätlig, dekorera gärna den där salladen vi började prata om i daggkåpeinlägget med vackra syrenblommor. Precis som med andra ätliga, starkt doftande blommor, går det alldeles utmärkt att göra saft på syren. Jag hann inte med det i år, men nästa år hoppas jag göra mig några flaskor. Som ni ser nedan lider vi inte direkt brist på syrener.

 

tradgard sommaren orter odling gudinnor folkmedicin folkmagi  Syren och gullviva

Huset skymtar fram bakom den höga, rikblommande syrenhäcken

 

Gullvivan däremot är välkänd i både medicin och magi, även om det till viss del är något som kommit i skymundan i våra dagar.  Hela växten, men särskilt roten (eller, för att vara mer precis, jordstammen), är slemlösande och milt urindrivande – en bra komponent i teer vid rethosta till exempel. Blommorna ska tydligen lämpa sig väl till konfekt, vilket jag väl får prova vid tillfälle, kanske tillsammans med kanderade syrenblommor.

De späda bladen fungerar väl i salladen, så något mer att lägga till i försommarvarianten av den.

Den sägs ge god smak i dricka, så mjödbryggande vänner kanske ska se sig om i sina trädgårdar efter en gullviverot och prova?
I folktron är gullvivan även känd som majnycklar eller Jungfru Maria nycklar, den liknar ju något en nyckelknippa. Saker som heter något med “Jungfru Maria” har förvånansvärt ofta tidigare förknippats med någon av våra gudinnor och jag tror mycket väl det kan vara så även här, jag har stött på uppgifter att den ska ha kallats “Frejas nycklar”.

Den kan hjälpa till vid menstruation om man har för mycket vatten i kroppen och känner sig uppsvälld; sådana växter brukar bara för det bli förknippade med gudinnor.

Gullvivan är fridlyst i vissa län men får plockas för eget bruk (en lagom liten bukett) i andra. Inte någonstans får man dra upp den med rötterna, varför det är bra att odla den själv eller ha den förvildad i trädgården vilket jag till min glädje upptäckte att vi har här.

tradgard sommaren orter odling gudinnor folkmedicin folkmagi  Syren och gullviva

Brevid den gula gullvivan Primula veris syns den röda varianten

 

 

 

 

 

 

 

 

 

One Response to “Syren och gullviva”

  1. Skalleper says:

    Hej,
    fick en gåva av en vän i våras. Det var en liten burk med kronblad liggande i sprit. Bladen kom från Gullviva och spriten späder jag i mer sprit. Ger en mild o lite söt smak till nubben!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>