Sub rosa – rosendoften gör mig stum

Rosor! Vackra, underbart doftande rosor! En av de underbaraste upptäckterna trädgården haft att bjuda på är rosenbuskarna här och var. Den som särskilt fyllt mig med glädje är den över två meter höga, rikblommande busken av något som t.ex. skulle kunna vara en gallica-variant. Det är svårt att säga säkert dock, det finns så många som ser mycket liknande ut, med mattgröna blad och dubbla, intensivt mörkrosa blommor. Och doften! Framförallt doften! Berusande drar den genom trädgården och jag sitter tyst i trädet och låter mig svepas in i den, som en bris från Alvhem.

tradgard sommaren orter odling folkmedicin folkmagi Sub rosa  rosendoften gör mig stum

Rosenknopp

Det är inte bara trädgården som doftar av rosor; mitt rum, där jag sitter och skriver det här, bågnar nästan av doften av rosenkronblad på tork. I en glasbruk drar rosentinktur, bas till magiska parfymer. Stråk av kryddig rölleka drar fram ibland från de knippen som hänger kors och tvärs i rummet och ger extra djup åt rummets doft. Jag väntar tills blommorna slagit ut helt och knipsar sedan av dem precis vid fästet – sällan har jag väl känt mig så Morticia Addams-liknande. Väl inne ligger kronbladen i mörker på skira tygsjok och torkar. De drar ihop sig och blir lila men doften är lika underbar. Rosen är en av våra mest kända och älskade blommor som dessutom finns i otaliga varianter och färger. Jag föredrar de gammaldags, doftande varianterna, färgerna blir sekundära och de behöver inte vara remonterande (blomma om). Istället väljer jag gärna flera sorter med olika blomningstid – så kanske jag hinner med all deras prakt och överflöd också! Vi har inte planterat egna rosor än, men efter den här sommaren har jag en bättre uppfattning om vad jag vill ha och var jag vill ha dem, så får vi se om de håller med.

tradgard sommaren orter odling folkmedicin folkmagi Sub rosa  rosendoften gör mig stum

Färdig rosentinktur

Medicinskt används främst nyponen, fulla med c-vitamin och välsmakande som te eller soppa. Men även blommorna går utmärkt att använda; till saft, gelé och torkade i te, till exempel. 1768 nämns det i en farmakopi att rosenättika, ättika där rosenkronblad dragits ur, smörjs på tinningarna mot huvudvärk. Jag får prova min tinktur vid något av de sällsynta tillfällen då jag har huvudvärk, om inte annat så luktar jag gott i mitt elände. Får jag buskar att trivas och blommor i överflöd kanske jag näns använda dem även till saft, likör och liknande, men de blommor jag lyckats skörda i år går till doft och trolldom. Kärlek är väl det de flesta associerar rosen med magiskt, men även vid skydd och sjukdomsbot har den sin tillämpning och vet man hur, kan taggarna även användas vid sot och förgörning. Min rosentinktur blandar jag vid behov med andra traditionella örter för att förstärka önskad verkan. I år blev det en hel del, så månne kommer det att finnas några få flaskor med kärlekstinktur för den som är intresserad? Tinkturen kan användas som parfym för att göra dig allmänt tilldragande. Vet du vem objektet för din åtrå är, så kan tinkturen användas för att locka just den personen – blir tinkturen en del av mitt sortiment, skickar jag med instruktioner. Ni får väl hojta i kommentarerna (eller använda kontaktsidan – detta kanske kräver diskretion?) om ni tycker att jag ska göra mig besväret att göra den tillgänglig. tradgard sommaren orter odling folkmedicin folkmagi Sub rosa  rosendoften gör mig stum

tradgard sommaren orter odling folkmedicin folkmagi Sub rosa  rosendoften gör mig stum

En dagsskörd

2 Responses to “Sub rosa – rosendoften gör mig stum”

 1. Abu says:

  Var kan man få tag i en sån där flaska med Mjölner på?

  • admin says:

   Det var ett vodkamärke som hette “Thors hammer” där jag hade turen att få tag på en av de sista plattorna med portionsflaskor. Mig veterligen produceras den inte längre. Den fanns även i fullstorlek.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>