Mitt nya hem

Som trogna läsare av bloggen kanske räknat ut så har jag och min familj flyttat. Från pepparkaksliknade timmerhus i granskogen i älvens närhet, till 1700-talsgård i en lummig gammal trädgård på en kulle bland åkrar och ängar, med skogsbrynet lite längre bort.

De flesta bekantar sig säkert med sina omgivningar då de flyttat till ett nytt ställe, så även jag, men kanske med lite annat fokus. Det är dessutom något som egentligen aldrig tar slut, det finns naturligtvis nya saker att upptäcka oavsett hur många år man bor på ett ställe, bara man vet att se sig omkring.

Tid har jag också ont om, som vanligt, men som omväxling tänkte jag försöka mig på kortare inlägg oftare.

Just nu tittar jag mig omkring i trädgården för att se vad som växer här. I sommar tänker jag inte odla mycket alls, utan istället se vad som kommer upp, vad jag vill lägga till, om något måste hjälpas på traven osv. Jag vill gärna växa mig in i trädgården, här vill vi bo länge.

Så, en blomma, växt eller ett träd per inlägg är vad jag kommer att skriva om nu framöver. Eftersom våren kom sent och allt exploderade fram, kommer blommor som redan blommat över att vara huvudpersoner i alla fall. Så mycket nytt som jag ser här så har jag något nytt att lägga in ändå in på höstkanten, känns det som. varen tradgard orter odling folkmedicin folkmagi Mitt nya hem

varen tradgard orter odling folkmedicin folkmagi Mitt nya hem

Vitsippa, Anemone nemorosa

Först ut är vitsippan, Anemone nemorosa, som visade sig i vacka, vita sjok här och var i trädgården.

Sedan gammalt anses vitsippan som skyddande, särskilt mot sjukdom. Tog man vårens första vitsippa och åt upp den, höll man sig frisk hela året.

Den var också en signal att det var tid för olika saker – vad skiljer sig åt mellan olika landsändar, eftersom våren och vitsippan kommer olika fort beroende på var man bor.

Trots denna gamla användning vill jag avråda från att äta den, den är, liksom alla sippor, giftig. Även kontakt med växtsaft på huden under längre tid kan ge upphov till irritation och blåsor.

Jag låter den stå och vara söt där den är, runt hela huset finns den med sin skyddande kraft.

Tags: vitsippa

2 Responses to “Mitt nya hem”

 1. Linda Ursin says:

  Gratulerar med flytten. Här blommar vitsippor, gullvivor och gullpudra. Vi fick inga krokusar i år då en mindre översvämning la för mycket lera uppå.

  • admin says:

   Tack!

   Nu har vitsipporna blommat över och syrénerna är nästan utslagna, det går med raketfart! Jag misstänker starkt att det är snabbare än normalt, men jag får bo här några år till för att bli säker.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>