Daggkåpa

Daggkåpan blommar inte än, men bladen pryder ändå sin plats där de står, vattnet glittrar som klara kristaller i de gröna bladskålarna.

De verksamma ämnena i daggkåpan verkar sammandragande, varför den kan användas till sårläkning både in- och utvärtes. Den verkar även stoppande vid diarré samt rikliga menstruationer och är en av de gamla klassiska läkeörterna som förekommer i förteckningar sedan gammalt.

Dess latinska namn, Alchemilla (vulgaris), fick den för att den tillsynes frambringar “diamanter” ur intet, som alkemister förvandlar bly till guld; det vill säga den vätska som varje morgon glimmar i bladens mitt. Det namnet är på så vis mer korrekt än det svenska daggkåpa, då dropparna inte är dagg utan fukt som bladet släppt ifrån sig under natten.

varen tradgard orter okategoriserat odling folkmedicin folkmagi Daggkåpa

Daggkåpa, Alchemilla vulgaris,  med glimrande droppe i mitten

Förr, när få ägde klockor, såg man på daggkåpan för att se när arbetsdagen var över om man var långt ifrån gården. Oavsett om det var soligt eller mulet, sades den slå ihop sina blad då solen gick ned.

För den som vet hur, använder man daggkåpan till trollskott. Den har också använts att ge bot för trånsjuka, att längta efter en plats eller person.

Vill man bjuda sina vänner på egenplockad sallad av vilda växter kan man ha med några få blad av daggkåpa – men inte för många, då garvsyrorna gör smaken kärv. Fler förslag på vad du kan lägga i en sådan sallad dyker upp på de växter där det är lämpligt sommaren igenom.

Uppdatering!

Jag tog en runda runt trädgården igår och nu exploderar verkligen blomningen hos många växter samtidigt, däribland daggkåpan:

varen tradgard orter okategoriserat odling folkmedicin folkmagi Daggkåpa

Blommande daggkåpa

 

2 Responses to “Daggkåpa”

 1. Erik M says:

  Visste du att Daggkåpan enligt Bra Böckers “Örtmedicin och Växtmagi” skulle ha kallats “Jungfru Marias Mantel” och ännu längre tillbaka – under heden tid – Friggas Mantel (liten detalj, men tack för alla bloggposterna – skall omnämna dem i min blogg, som fortfarande utkommer..)

  • admin says:

   Ja, jag såg (och sovrade) uppgiften om “Jungfru Marias Mantel” men jag visste faktiskt inte att den även kallats “Friggas Mantel”. Har du tips på var jag kan hitta mer om daggkåpan och det namnet, mottar jag dem med glädje!

   Så har jag lärt mig något nytt idag, det var en välkommen bonus!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>